Hoe het ontwerp van het stadion de prestaties van het team beinvloedt

Hoe het ontwerp van het stadion de prestaties van het team beinvloedt

  • Bron:
  • Dinsdag 03 Oktober 20:33
  • Martijn
  • Bekeken: 26114
  • 0 Reacties

 Heb je er ooit over nagedacht hoe het veld waarop FC Twente speelt of de kluisjes die zij gebruiken invloed uitoefenen op de prestaties van jouw favoriete spelers? Grote kans van niet, hoewel je vast en zeker het pluche interieur gezien hebt, de heldere kleuren en de handige faciliteiten in De Grolsch Veste tijdens jouw bezoek. Hoewel het grootste gedeelte van het succes van het team afhangt van de spelers, de managers, de coaches en de steun van de fans, hangen de prestaties van het team op de dag zelf ook af van het ontwerp van het stadion van FC Twente. Het is namelijk wel hun thuis.

 

Hier zijn een aantal ontwerpelementen die de prestaties van een team kunnen maken of breken. Gewenning kan ervoor zorgen dat bepaalde hindernissen overwonnen kunnen worden, zoals een specifiek soort gras of de afmetingen van een veld, maar het is absoluut noodzakelijk dat architecten nagedacht hebben hoe zij de prestaties van spelers kunnen verbeteren door de inrichting aan te passen.

 

Het veld en de lay-out

 

Waarschijnlijk is het belangrijkste deel van het ontwerp van een stadion de lay-out en de grootte van het veld. Wist jij bijvoorbeeld dat niet alle voetbalvelden even groot zijn? De regels schrijven voor dat een veld tussen de 90 en 120 meter lang moet zijn, met een breedte van niet meer dan 90 meter en niet minder dan 45 meter. Het ontwerp van het veld in een stadion speelt een grote rol bij de prestaties van een team, net als de training en de geschiktheid van de faciliteiten.

 

Hoe kan deze ruimte het best benut worden? De topstadions zijn de stadions die ontworpen zijn voor een bepaald doel of een sport. Hoewel zij ook gebruikt worden voor jeugd- en community-evenementen, blijft voetbal hart en ziel van de creatie van deze locatie. Het verwarmde veld van De Grolsch Veste zorgt ervoor dat FC Twente altijd op zijn best kan spelen in alle weersomstandigheden en temperaturen; het is het perfecte voorbeeld van een geweldig designelement.


Aandacht voor de stoelen

 

Een van de grootste factoren voor het succes van een team zijn de fans. Het juichen, zingen en applaudisseren vanaf de tribunes kan een grote impact hebben op het teammoraal en de prestaties van de spelers op het veld. De stoelen voor de toeschouwers spelen een grote rol in het ontwerp van elk stadion – zo zou het tenminste moeten zijn. Architecten van stadions moeten berekenen hoeveel fans per wedstrijd verwacht kunnen worden en hoe geld verdiend kan worden waarbij de toeschouwers een goed overzicht hebben voor de prijs van een kaartje. Hoe groot is het stadion, hoe groot mag het percentage zijn dat gebruikt wordt voor de toeschouwers? Deze overwegingen hebben invloed op het comfort van de fans en dit geldt ook voor de spelers.

 

Comfort in de kleedkamer

 

Als de spelers op het veld moeten presteren, moeten de kleedkamers en de faciliteiten comfortabel zijn. Ze moeten goed geventileerd en aanpasbaar zijn, zodat spelers kunnen ontspannen voor elke wedstrijd. De kleedkamers in De Grolsch Veste zijn goed verlicht, stijlvol en modern. Er is nagedacht over de grootte van de kleedkamers, zodat de ruimte functioneel is, maar tevens aantrekkelijk. Om de spelers maximaal te laten presteren in alle weersomstandigheden is het verstandig om te investeren in slimme klimaatregeling opties, de managers kunnen berekenen of korte of lange termijn verwarming huren een financieel verstandige zet is. Zou jij een wedstrijd van 90 minuten kunnen spelen wanneer je tussen de helften door niet op zou kunnen warmen of af zou kunnen koelen?

Toen de basis van het stadion in 1997 neergezet werd, was er rekening gehouden met eventuele uitbreidingen in de toekomst van De Grolsch Veste wanneer het budget dit toe zou laten. Sinds de inwijdingswedstrijd van FC Twente in 1998 is de locatie voorzien van videomuren en is het aantal stoelen toegenomen, daarnaast is het interieur aangepast, allemaal om het comfort en de prestaties van de spelers te verhogen. Zulke aanpassingen lijken niet indrukwekkend voor een buitenstaander. Toch kunnen deze investeringen en verjongingen een grote impact hebben op de prestaties van de spelers. Dit soort financiële steun is niet alleen goed voor de omstandigheden van het team en de fans, het laat ook het vertrouwen in het team zien en dit verbetert het moraal. Wat kan een speler meer van zijn stadion verlangen?

 

0 Reacties
  • ?>

0 Reacties

Om te reageren moet u ingelogd zijn. om in te loggen.
Heeft u nog geen account, maak hem dan aan.