Wie zijn dit seizoen de beste Twente-spelers

Wie zijn dit seizoen de beste Twente-spelers

  • Bron:
  • Dinsdag 17 Januari 10:56
  • Martijn
  • Bekeken: 24606
  • 0 Reacties

Tot aan het begin van het seizoen 2016-2017 was er geen twijfel over mogelijk: Hakim Ziyech was de allerbeste voetballer in de selectie van FC Twente. Maar welke spelers zijn na de verkoop van Ziyech aan Ajax boven komen drijven?

 

Het was een roerig jaar bij de Tukkers. In de zomer was er langdurig en pijnlijk gesteggel over de proflicentie van de club. Lange tijd ook was het onduidelijk of FC Twente na de financiële malversaties wel uit mocht blijven komen in de Eredivisie. Uiteindelijk wist de vereniging uit Enschede het vege lijf te redden en werd met frisse moed aan een nieuwe jaargang van de competitie begonnen.

 

En dat gaat boven verwachting. Na 17 van de 34 speelronden heeft Twente elf punten meer dan vorig jaar rond deze tijd. Noodgedwongen is de bezem door de selectie gehaald, waardoor de gemiddelde leeftijd van de basiself is gedaald naar onder de 23 jaar. Dat is de jongste basisformatie van de Eredivisie.

 

Toen Ziyech begin september werd verkocht, sloeg de paniek toch wel een beetje toe bij Twentefans. De Marokkaanse aanvallende middenvelder had het seizoen ervoor tenslotte zeventien keer gescoord en tien assists geleverd, en dat in een team dat totaal niet draaide. Dit seizoen stond hij na vier duels voor Twente al op twee goals en één assist. Geen wonder dat de noteringen van FC Twente na de verkoop van Ziyech bij bookmakers als Betway een flinke klap kregen.

 

"De Grolsch Veste, Enschede" (CC BY 2.0) by aromano Maar zoals wel vaker gebeurt in het voetbal, stonden na het verdwijnen van de allesbepalende blikvangers nieuwe helden op. Zoals de zegswijze luidt: soms moet je de hoogste boom kappen om kleinere bomen te laten groeien. Eén zo’n talentvolle groeibriljant is Enes Unal, de huurling van Manchester City. De pas negentienjarige aanvaller staat halverwege de competitie op tien goals en twee assists. Dat zijn evenveel treffers als Ziyech vorig jaar in de winterstop kon presenteren. In zijn eerste vijf Eredivisieduels maakte Unal zes goals, een evenaring van het record van Patrick Kluivert.

 

Maar er zijn meer spelers die verdienen om er uitgelicht te worden. Bijvoorbeeld Mateusz Klich, de middenvelder uit Polen. Het 26-jarige werkpaard is de draaischijf van het team. Gemiddeld verstuurt hij dik zestig passes per duel. Hij pikt af en toe zijn goaltje mee (drie) en levert ook nog anderhalf sleutelpass per match, oftewel een pass waaruit direct een kans ontstaat. Ondertussen is hij ook niet bang om een tackle uit te delen; dat doet hij gemiddeld drie keer per duel, de op twee na hoogste score binnen de ploeg. Kortom, Klich is zeer allround.

 

Een andere jeugdige speler om in de gaten te houden is Bersant Celina. De Albanese middenvelder was al goed voor vier doelpunten en één assist. Hij schiet gemiddeld 2,8 keer per wedstrijd op het vijandelijke doel en dat is van alle spelers in de Eredivisie de twaalfde beste score. Ook Celina wordt geleend van Man City en is nog zo groen als gras wat betreft spelen in een profcompetitie bij de grote mannen. Hij maakt dus een zeer veelbelovend begin.

 

De man die alle onderdelen samenbindt is trainer René Hake. Hij is door de directie van FC Twente beloond met een contractverlenging tot medio 2019. En er zijn meer hoopvolle ontwikkelingen. De KNVB heeft Twente gepromoveerd naar Categorie 2 van het licentiesysteem en onlangs is de 29-jarige buitenspeler Oussama Assaidi aangetrokken. Hij kwan eerder uit voor SC Heerenveen en Liverpool.

 

Twente is klaar voor 2017. In de woorden van Hake: “Op sportief vlak hebben we ons in de eerste seizoenshelft in een groot deel van de wedstrijden goed laten zien en dat zorgt voor vertrouwen.”

0 Reacties
  • ?>

0 Reacties

Om te reageren moet u ingelogd zijn. om in te loggen.
Heeft u nog geen account, maak hem dan aan.