Column: De beste stuurlui staan aan wal

Column: De beste stuurlui staan aan wal

 • Bron: FCTtoday
 • Maandag 07 April 13:55
 • Joren
 • Bekeken: 31162
 • 1 Reacties

Daags na de uitwedstrijd tegen NAC wisten mensen, ondanks een prima resultaat, nog kritiek te leveren op FC Twente en de trainersstaff. Jansen was voorzichtig en durfde niet te wisselen, kansen werden niet afgemaakt en na de 0-2 begonnen de roodhemden achterover te leunen. Waarom kan men niet gewoon blij zijn met een overwinning?

‘De beste stuurlui staan aan wal’, dat is dit seizoen vaker gebleken. Wij konden het wel beter dan Castaignos, wij wisten wel wie we binnen zouden moeten halen in de transferperiode, wij wisten wel wie we moeten wisselen, wanneer en waarom. Wij weten alles. Maar waarom gaan jij, ik en 80% van de supporters dan niet solliciteren voor een baan in de technische staff? Waarom zijn wij nooit gescout door Twente? Kritisch doen is makkelijk, maar daadwerkelijk kritisch zijn is een kunst.
Zo word ik door menig persoon voor gek verklaard omdat ik FC Twente vergelijk met gado gado, of gebruik ik bepaalde aspecten te veel in mijn columns. Vervolgens wordt er dan gezegd ‘ik wil niet zeggen dat ik het niet beter kan doen’. Als je het niet beter kan doen, waarom lever je dan kritiek? Probeer jij maar eens wekelijks een column te schrijven, die zo nu en dan verfrissend is en niet elke maandag over de wedstrijd dat weekend daarvoor gaat. Wanneer jij je pen laat spreken, mag jij kritiek op mij leveren. En wanneer jij mijn columns niet kan waarderen, dan lees je ze gewoon niet. Zo simpel is het.
Als jij kritiek denkt te kunnen leveren op Castaignos, laat dan eerst je voeten spreken. Als jij denkt het beter te kunnen dan Jansen, haal dan eerst maar je trainersdiploma. Tuurlijk is de ene kritiek de andere niet. Kritiek bestaat uit meerdere vormen. Positieve kritiek, opbouwende kritiek, negatieve kritiek en ook domme kritiek. Wanneer je kritiek levert, onderbouw je zogenaamde mening dan. ‘Castaignos scoort niet’ is een voorbeeld van domme kritiek. Bekijk de statistieken: hij mist erg veel, maar is wel topscoorder van FC Twente. ‘Als we Jansen niet hadden gehad, waren we nu kampioen geweest’. Een plek bij de eerste vier was de doelstelling, wij als supporters hebben er uiteindelijk van gemaakt dat we kampioen wilden worden omdat wij dachten dat FC Twente haar eigen wou ‘beschermen’ door een voorzichtige doelstelling te behalen. En ja, kritiek gaat bij de een het andere oor in en het andere oor uit. Zelfs bij mensen die zeggen dat ze zich niks aantrekken van de kritiek liegen hierover. Mooiste voorbeeld is natuurlijk Castaignos, dat ‘ssst-gebaar’ van hem, terwijl hij daarvoor nog zei dat hij zich niks aantrok van de kritiek.

Dit gaat dusdanig ver, dat ik vandaag een poll van een andere supporterssite van FC Twente las. Hierin werd gevraagd of Mokhtar een basisplaats verdiende. De eerste reacties hierop waren: Ould-Chikh. Deze jongen speelt de laatste paar wedstrijden goed bij Jong FC Twente, maar door deze reacties wordt er weer heel erg zwart wit gekeken. Wie van deze mensen zitten er nou daadwerkelijk elke wedstrijd van Jong FC Twente op de tribune? Wie van deze mensen ziet Ould-Chikh elke week de sterren van de hemel spelen? Ik denk 25%, de rest baseert hun mening op statistieken. Statistieken zijn leuk hoor, begrijp me niet verkeerd. Het zijn leuke hebbedingetjes die jou een iets beter beeld kunnen vormen bij een speler of wedstrijd. Maar statistieken zeggen niks. En dan hoef ik maar 1 wedstrijd op te noemen: Ajax – FC Twente, 3-0.
Of de statistieken van N’Kufo voordat hij bij FC Twente kwam. De Zwitser was voordat hij in Enschede terecht kwam een ontzettende clubhopper. Supporters leverden toen kritiek vanwege zijn, volgens statistieken, scorende en loyale onvermogen. Uiteindelijk werd hij wel all time topscoorder van FC Twente en staat hij nu voor de Veste te pronken met een standbeeld. Ik bedoel maar.

Wanneer er kritiek op je geleverd wordt, moet je dit zelf kunnen weerleggen wanneer je dit nodig acht. Ik probeer elke week een betere column te schrijven waardoor ik critici de mond snoer, Castaignos probeert elke week te scoren om ons te laten zien dat hij het nog wel kan. Stiekem vond ik de afgekeurde 2-0 tegen ADO den Haag wel ontzettend lekker voor hem. Puur omdat hij weer zo arrogant juichte na zijn goal. 

1 Reacties
 • ?>

1 Reacties

Om te reageren moet u ingelogd zijn. om in te loggen.
Heeft u nog geen account, maak hem dan aan.

 • Richard Scholten
  Richard Scholten
  Richard Scholten
  07 April 2014

  Duidelijke teksten. Laat ik eens beginnen dat ik geen kritiek gaf op jou, ik wil je juist er bij helpen. Jij begrijpt me namelijk verkeerd. Jij schrijft naar mijn mening leuke interessante columns, maar wat mij telkens opvalt zijn de zinsopbouwfouten, spelfouten enzovoort. In een column gebruik je ook niet altijd dezelfde dingen. Ga gewoon door waar je mee bezig bent. Ik geef alleen tips. Dus geen kritiek. Toch leuk dat je mijn reactie er even bij haalt.