Column: Titelkandidaat? Liever niet!

Column: Titelkandidaat? Liever niet!

  • Bron: FCTtoday
  • Maandag 17 Maart 18:12
  • Joren
  • Bekeken: 18848
  • 0 Reacties

Twee weken geleden leken alle analytici en critici het met elkaar eens te zijn; Ajax zal voor het 4e jaar op rij landskampioen worden. 14 dagen en 2 gelijke spelen van Ajax later ligt volgens diezelfde mensen de titelstrijd weer helemaal open. Alleen wordt de runner up, FC Twente, niet als naaste belager gezien. Volgens hen moet Ajax passen op Vitesse, Feyenoord en PSV.

Is dit terecht? Misschien wel. De Tukkers spelen de afgelopen weken futloos en inspiratieloos. We hebben genoeg spelers die individuele kwaliteiten in huis hebben. Kijk maar naar Tadic, Gutierrez, Promes en Eghan. Waarom lukt het niet een wedstrijd naar de hand te zetten dan? Het zei voor mij heel erg veel hoe het doelpunt van Tadic tegen AZ gevierd werd. Zowel het stadion als de gehele selectie + staff vierden dit doelpunt alsof de titel gewonnen was. De ontlading was zó groot na 3 wedstrijden op rij puntverlies dat deze volle buit tegen AZ als een hele welkome verrassing kwam. Jansen gaf zijn spelers pas in de rust de ‘beruchte 11 rode pepers’ en dit was in de 2e helft te zien. Kan deze overwinning de ommekeer zijn? Wie weet, dat zien we pas over 2 weken als we in Amsterdam tegen de koploper moeten aantreden. Dat wij niet na Ajax als grote titelkandidaat worden gezien, is aan de ene kant logisch. Maar aan de andere kant totaal niet. Ik heb eens naar zulke uitspraken gekeken dit seizoen bij verschillende clubs en dat wij niet als naaste belager van Ajax worden gezien kan alleen maar positief uitpakken.

Aan het begin van het seizoen werden wij bestempeld als subtopper. Er lag geen enkele druk op de spelersploeg en dit was terug te zien in het spel. PSV en Ajax werden wel gezien als grootste titelkandidaten, en deze presteerden de eerste paar weken van de competitie bar en bar slecht. Toen Feyenoord langzaam aan aansluiting met de top begon te vinden, werden zij ook als outsider gezien. Na deze uitspraak kenden zij ook enige slechte resultaten. Vitesse werd in de winterstop als grote titelkandidaat gezien maar ook deze faalden week na week nadat de competitie weer begon na de winterstop. Hierdoor slopen wij dichterbij Ajax en werden wij ineens bestempeld als titelkandidaat. En na deze uitspraak ging het mis bij ons. We speelden met geluk gelijk tegen Feyenoord, wisten in Utrecht geen potten te breken en verloren in een mega slechte wedstrijd uit bij de Eagles. Hierna werden wij afgeschreven, ook na de winst tegen AZ. PSV begint nu zijn weg omhoog te vinden en wordt nu ook weer sinds afgelopen weekend in dit illustere rijtje genoemd. Ik ben dus benieuwd hoe zij hierop reageren, want de Eindhovenaren winnen de laatste paar weken met meer geluk dan goed spel zijn wedstrijden.
Zo zie je een patroon in de prestaties van de club nadat zij als titelkandidaat en/of naaste belager van werden genoemd. Er werd slechter gevoetbald, de resultaten zaten niet mee en een week of 2 later staan ze weer met beide benen op de grond. Hier hadden Ajax, FC Twente, Vitesse, Feyenoord en PSV mee te maken. Waar ligt dit aan? De druk? Of gaan ze ineens laks voetballen omdat ze weten toch wel gezien te worden als een topploeg in de Eredivisie? Topploeg is dan ook relatief, gezien de resultaten van de Nederlandse topploegen in Europa. Wie er ook kampioen wordt in Nederland, ze vliegen er in de groepsfase van de Champions League toch wel weer uit en strandden in achtste finale van de Europa League op een Oekraïnse topploeg. Nederland staat er helaas weer slecht voor in Europa, het is dit jaar aan AZ om ons hachje te redden. Maar verdienen wij als Nederland wel zoveel plekken in de grote competities van Europa? Uw columnist zegt nee. En u weet ook wel waarom.

Dat wij niet meer als titelkandidaat of naaste belager worden genoemd kan alleen maar positief uitpakken. Totdat wij in Amsterdam van Ajax winnen, dan zijn we weer titelkandidaat en verliezen dat weekend daarop weer. Het is en blijft een Mickey Mouse competitie.

0 Reacties
  • ?>

0 Reacties

Om te reageren moet u ingelogd zijn. om in te loggen.
Heeft u nog geen account, maak hem dan aan.