Column: Cultheld met liefde voor de club

Column: Cultheld met liefde voor de club

  • Bron: FCTtoday
  • Maandag 03 Februari 11:44
  • Joren
  • Bekeken: 5772
  • 0 Reacties

Een man van de club, een groot voorbeeld. Een echte cultheld. Voordat ik überhaupt verwekt was verdedigde Sander Boschker al het doel van Enschedees trots. En dit deed die met alle liefde, blijkt maar eens 25 jaar later.

Eén jaartje speelde hij niet voor FC Twente, toen mocht hij de bank warmhouden bij Ajax. Maar deze rastukker miste het Oosten zo erg dat hij meteen weer terugkeerde naar vertrouwelijke grond. De enige speler die we het niet kwalijk hebben genomen dat die van ons mooie clubje naar die club in Amsterdam ging. En dat zegt heel veel. De 43 jarige doelman heeft heel veel hoogtepunten en dieptepunten gekend. Hij was de held in 2001, maakte het bijna failliesement mee in 2003, werd kampioen in 2010 en hangt zijn kicks aan de wilgen in 2014. De man die werd gepasseerd door de Bulgaarse man van glas, die over een terugspeelbal maaide van Wisgerhof in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Genoeg meegemaakt, genoeg gelachen en genoeg gehuild.
Sander Bernard Jozef Boschker, de doelman die de meeste minuten maakte voor één en dezelfde club, werd geboren in Lichtenvoorde en bracht zijn jeugd door bij Longa’30. Hij maakte op 26 november 1989 zijn debuut voor FC Twente en op 1 juni 2010 zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hij mocht ook nog eens mee naar het WK, maar maakte daar geen enkele minuut.
Boschker, een man die nooit vergeten zal worden bij FC Twente. Een man waar een standbeeld van gemaakt moet worden en samen met N’Kufo voor de rest van hun leven voor de Grolsch Veste mogen staan pronken. Want hij is de enige speler bij FC Twente die zowel in het Diekman, Arke Stadion en de Grolsch Veste heeft gespeeld. Niks minder dan respect.

 En door het elan van Boschker zijn we bijna vergeten dat ook Wisgerhof er na dit seizoen mee stopt. Waar Koevermans op zijn 35e nog een contract tekent bij FC Utrecht, stopt Petertje ermee op zijn 34e. Ook hij wordt bestempeld als clubicoon. Tuurlijk, hij was een rots in de branding tijdens het kampioensjaar, maar hij staat pas sinds 2009 onder contract bij de Tukkers. 1989 of 2009, dat is nogal een groot verschil. Het hart van Peter ligt niet bij FC Twente, maar bij NEC. Wisgerhof heeft de twijfelachtige eer all time eigen doelpunten topscorer te zijn van de Enschedese club. Hij werd aangetrokken om de naar Ajax vertrokken Robbie Wielaert te vervangen, en deed dit naar behoren. Hij loopt weliswaar als een spelertje in FIFA, maar verdedigen kon die wel. Ook zijn hoogtijdagen zijn geweest, en het enige succes wat hij heeft gehad was het kampioenschap van FC Twente in 2010. Ook mocht hij een helft opdraven bij Oranje tegen Turkije. Peter, bedankt voor je diensten binnen en buiten de club.


Welke spelers hebben we dan nog over, die net zo’n hart hebben voor de club als bijvoorbeeld een Sander Boschker? Promes? Ikzelf kan er echt niet zo 1 2 3 eentje opnoemen. Clubliefde is tegenwoordig heel ver te zoeken. Het draait alleen maar om geld en prestaties. De spelers van FC Twente die een grote buitenlandse transfer hebben gemaakt falen (helaas) allemaal. Chadli wil weg bij de Spurs, de Jong verpieterde op de bank in Mönchengladbach en John mocht elke wedstrijd van Benfica als supporter aanschouwen. Nu hebben de Jong en John een nieuwe kans gekregen, maar zowel Mönchengladbach en Benfica hebben spijt van hun aankoop toentertijd. De Jong en John zijn twee grote voorbeelden van ‘op zoek naar het grote geld’. Ze waren nog niet rijp genoeg om deze stap omhoog te maken, maar ze deden het wel. Bij het elftal van nu is mijn inziens alleen Tadic rijp voor een grote transfer, maar zie ik Promes, Gutierrez en Bjelland allemaal in de zomer vertrekken. Op zoek naar dat zogenaamde ‘sportieve succes’. Eeuwig zonde, maar je doet er helemaal niks aan.

Ook ik heb altijd gezegd: “Wanneer ik ooit voor FC Twente uitkom, blijf ik daar spelen tot wanneer ik kan. Ik zal in ieder geval nooit van mijn leven in het Ajax shirt gaan rondlopen.” Dit zijn mijn woorden, en ik weet dat het nooit zo ver komt. Maar wat áls… Zou ik dan ook zwichten voor die 6 nulletjes op een contract bij Ajax? Of blijf ik tevreden met die 5 nulletjes in Enschede? We zullen het nooit weten, maar zo’n cultheld als Boschker wordt niemand meer.

0 Reacties
  • ?>

0 Reacties

Om te reageren moet u ingelogd zijn. om in te loggen.
Heeft u nog geen account, maak hem dan aan.