Column: Liefdevolle verhoudingen

Column: Liefdevolle verhoudingen

  • Bron:
  • Maandag 20 Januari 12:41
  • Joren
  • Bekeken: 7598
  • 0 Reacties

Terwijl ik ziek op bed lag, keek ik samen met mijn vriendin, mijn beste vriend en zijn vriendin naar FC Twente – Heracles. De dames en ik FC Twente fan, mijn beste vriend fanatiek supporter van Ajax. Ja, het is mogelijk beste vrienden te zijn, ook al heb je geen liefde voor dezelfde voetbalclub.

“Kut Twente, ik hoop dat Heracles nog de gelijkmaker scoort!” proest de beste man eruit wanneer Promes de gastheren op 1-0 zet. En hierdoor merk ik weer dat de Eredivisie van start is gegaan. Zondags, in onze groepsapp, hield hij ons op de hoogte van de verrichtingen bij Ajax – PSV, iets wat elke Twentesupporter in onze groepsapp (iedereen, op hem en nog een ander na) niet kan waarderen. Na het laatste fluitsignaal galmde het “Wij staan bovenaan” weer door het huis heen, iets waar ik dan toch wel om moet lachen.
Elk weekend is het hetzelfde liedje. Ik hoop dat Ajax verliest, hij hoopt dat FC Twente verliest. Een gezonde rivaliteit die gelukkig niet tussen ons in komt te staan. Wanneer hij Ajax kijkt, laat ik hem anderhalf uur met rust, andersom net zo als FC Twente speelt. Afgelopen vrijdag moest die wel omdat zijn vriendin FC Twente wou kijken. En op haar beurt moest zij er zondag aan geloven aangezien hij Ajax wou zien. Maar hoe de uitslagen ook zijn, de zondag na de laatste wedstrijd zitten we weer bij elkaar, gebroederlijk een biertje te drinken en kijken we uit naar het volgende voetbalweekend. Er is natuurlijk één uitzondering, en dat is als FC Twente en Ajax elkaar treffen. Dan is de verliezende supporter het hele weekend te genieten.

Mijn vriendin is vroeger keepster geweest, nadat ze problemen kreeg met haar knie stopte ze ermee en sindsdien had ze helemaal niks meer met voetbal. Totdat zij een keer naar mijn training kwam kijken en die zogenaamde ‘voetballiefde’ weer omhoog kwam borrelen. Ik ben voor FC Twente? Dan wordt zij ook voor FC Twente. Ik ben groot Queen fan? Dan gaat zij ook vaker naar Queen luisteren.
Een vrouw naar mijn hart natuurlijk, maar ik kwam erachter dat ze ook wel degelijk voetbalverstand had. Na die training wist zij mij even goed te vertellen wat ik wel niet verkeerd deed, tot aan lachens toe bij mijn teamgenoten. Want die vonden natuurlijk allemaal dat ze gelijk had, en ik wist dat ze dat ook had. Tijdens de derby wist ze ook te vertellen wat Castaignos wel niet fout deed, waar Gutierrez wel naar had moeten passen en vond ze Mokhtar maar waardeloos spelen. Fanatiek, vol interesse en meestal ook ongeloof kijkt ze samen met mij naar FC Twente. En daar word je als man zijnde toch wel heel erg blij van. Zij wil nu elke wedstrijd van FC Twente samen met mij kijken en ze wil wel een keer mee naar een wedstrijd. Maar goed, wat verwacht je dan van een meid die autotechniek studeert? Dan moet je eigenlijk wel van voetbal houden.

Een beste vriend die voor Ajax is en een vriendin die dankzij jou FC Twente supporter is geworden. Dan heb ik toch iets goed gedaan? Hoe erg je een club ook ‘haat’, niet elke supporter van die club is een waardeloze vent en een irritante gozer. Het zijn normale mensen, net zoals jij en ik, die alleen een slechte keuze voor clubs hebben. Maar dat moet je gewoon accepteren en respecteren, niet iedereen kan voor FC Twente zijn. Dan krijg je een mega saaie competitie met alleen supporters voor één team. Dat willen we toch ook niet? Sommige supporters hebben het gewoon te hoog in bol zitten, schreeuwen elk jaar dat hun team maar ‘eventjes kampioen gaat worden’. De Feyenoord supporters schreeuwen dat al jaren, maar worden geen kampioen. De Ajax supporters noemen zichzelf ‘de besten’ en bewijzen dit al 3 jaar op rij.

En wij? Wij kijken wel wat het wordt. Zolang ik maar samen met mijn vriendin FC Twente kan kijken en ik nog gebroederlijk een biertje kan drinken met mijn beste vriend vind ik alles helemaal best. Al zal een kampioenschap voor onze FC T het plaatje natuurlijk helemaal compleet maken!

0 Reacties
  • ?>

0 Reacties

Om te reageren moet u ingelogd zijn. om in te loggen.
Heeft u nog geen account, maak hem dan aan.