Op de schaal van schraalheid is het spel een straffe oostenwind

Op de schaal van schraalheid is het spel een straffe oostenwind

 • Bron: de Volkskrant
 • Dinsdag 12 Februari 13:47
 • Willem Vissers
 • Bekeken: 11414
 • 1 Reacties

 

Het was mooi, de opkomst van Twente als topclub. 'Een fonkelende ster die de verbleekte traditieclubs dringend vroeg plaats te maken aan het firmament.'

 

Willem Vissers namens de Volkskrant over FC Twente.

Tekst: de Volkskrant (Willem Vissers)

 

Op de schaal van schraalheid is het spel een straffe oostenwind

 

Maandag zeiden de spelers elkaar de waarheid, zoals dat heet. Ze zijn aanbeland in het stadium voordat ze de trainer laten vallen

 

Het schitterende rood van FC Twente, kleur van hartstocht en liefde, is ingeruild voor grauwig grijs van saai en angstig voetbal. Spel van gelatenheid, met lichaamstaal van krijgers die zonder duidelijke opdracht naar het front zijn gestuurd en terugdeinzen als ze een hinderlaag vermoeden.

 

'Klopt niks van. Slaat nergens op.' Zelden hoor je een voetballer het spel van zijn elftal zo fel bekritiseren als Willem Janssen zondag, na de onverdiende 1-1 bij PEC. Janssen, met het avondzweet van Zwolle op het voorhoofd, was de vertwijfeling zelve.

 

Maandag zeiden de spelers elkaar de waarheid, zoals dat heet. Ze zijn aanbeland in het stadium voordat ze de trainer laten vallen. Wij van de pers vonden al langer dat het met FC Twente fout liep qua voetbal. Niemand verwacht dat Brama en Braafheid voetballen als Barcelona, maar op de schaal van schraalheid is het spel al te lang een straffe wind uit de richting van Osnabrück.

 

Door de bank genomen daalt de lijn al bijna een jaar, vanaf een paar maanden nadat kampioenenmaker McClaren de ontslagen Adriaanse had vervangen. Drie punten in de laatste vier duels, tegen RKC, Feyenoord, Utrecht en PEC; het kan best een keer gebeuren, maar niet met de ziel onder de arm.

 

Fonkelende ster

Het was mooi, de opkomst van Twente als topclub. Een fonkelende ster die de verbleekte traditieclubs dringend vroeg plaats te maken aan het firmament. In dat scenario paste een oosters sprookje: van bijna-faillissement tot kampioen, een verhaal waarvan het voetbal leeft. Het kampioenschap van 2010 - na de zinderende race met Ajax - is onvergetelijk, met Ruiz, Janssen, Nkufo, Perez en ook McClaren als iconen van geluk.

 

De rode tempel van voorzitter Joop Munsterman groeide bijna letterlijk tot in de hemel boven Enschede. Dan volgt het cliché dat aan de top blijven moeilijker is dan er te geraken, in een ingewikkeld proces van spelers kwijtraken, voetballers kopen, handelen, wandelen, gretig blijven en ego's temmen.

 

FC Twente heeft door de bouwlust bovendien een torenhoge hypotheek van ruim 90 miljoen euro. Dat is niet zo erg zolang de club aan zijn kortlopende verplichtingen kan voldoen, en dat lukt beter door af en toe een acteur voor miljoenen te verkopen, zoals Luuk de Jong en Ola John tijdens de afgelopen zomer.

 

Van de overgebleven parels is Chadli te vaak geblesseerd voor de hoofdprijs, laat Douglas zijn contract aflopen, is Castaignos een parodie op een spits en Tadic net begonnen in de Veste. De transfer van Fer naar Everton ketste af, waardoor hij zondag misnoegd door Zwolle rende in plaats van op Old Trafford. In tegenstelling tot de school van Ajax en Feyenoord levert de opleiding weinig op.

 

Al die sores horen bij de lange, alsmaar steilere weg omhoog, over een steeds smaller pad. Nu is het zaak om te balanceren. Dat is moeilijk, met zo'n straffe, schrale oostenwind.

1 Reacties

1 Reacties

Om te reageren moet u ingelogd zijn. om in te loggen.
Heeft u nog geen account, maak hem dan aan.

 • JGR1993
  JGR1993
  JGR1993
  12 February 2013

  Waar we eens zo succes vol waren zijn we gezakt naar een dal het is niet te verwijten aan de trainer nog de spelers munsterman had er zelf bij na moeten denken hij heeft de transfers van brian ruiz luuk de jong en ola john doorlaten gaan niet McLaren niet de spelers en als je deze niet opvangt met spelers met even veel kwaliteit vraag je om problemen de enige speler die werdt gehaald en kwaliteit heeft is na mijn mening Tadic de toekomst zal uitwijzen maar met een begroting van 48 miljoen kun je een beter team opstellen i.p.v de hele tijd te denken over de afbouw van de tweede ring P.s McLaren je mag ook wel iets meer de jeugd een kans geven bijv Holscher?