Jong fctwente

  • Bron: FCTtoday.nl
  • 07-02-13
  • Marijn van de Riet

Voetbalacademie F.C. Twente

FC Twente jeugd academie

 

De voetbalacademie van FC Twente is ontstaan als een soort fusie van de jeugdopleidingen van een drietal clubs: FC Twente uit Enschede, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles uit Deventer. Het kan hierdoor worden beschouwd als een regionaal opleidingscentrum voor professionele voetballers. FC Twente is met 90% de grootste en leidende eigenaar van de academie. Heracles en Go Ahead bezitten beide 5% van de academie. Belangrijke speerpunten van de opleiding zijn de aandacht voor school en studie, een stabiele thuissituatie en als laatste pas voetbal. De voetbalacademie staat sinds 2011 onder leiding van Michel Jansen en John van Miert.

 

Van ontstaan tot nu…

 

Het idee ontstond om een grote regionale voetbalopleiding te creëren. Op 8 april 2002 werd dat een feit: de jeugdopleidingen van FC Twente en Heracles werden samengevoegd tot één opleiding. Eveneens de jeugdscouts, het contact met amateurverenigingen in de hele regio en de studiebegeleiding werden bij de samenvoeging betrokken. Op 30 september 2003 gaf de KNVB toestemming voor de samenvoeging, waarna de samenwerking van start ging. Uiteindelijk ging de definitieve samenwerking pas op 26 juli 2006 van start: de Voetbalacademie FC Twente/Heracles Almelo was een feit. FC Twente A1 werd direct in het eerste officiële seizoen van de voetbalacademie al landskampioen.

Op 3 november 2008 werd ook de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles uit Deventer bij de voetbalacademie gevoegd. Twente en Heracles gingen met Go Ahead samenwerken op het gebied van jeugdscouting en pupillenvoetbal. Hiermee wordt het scoutingsgebied en de kwaliteit ervan op efficiëntere wijze vergroot. Er zijn momenteel plannen om de drie jeugdopleidingen volledig te integreren tot één ‘Regionale Jeugdopleiding’ (RJO). Immers, het is één van de doelstellingen om in de toekomst tot één van de veertien RJO’s te gaan behoren.

Momenteel spelen alleen de C- en D-jeugd van Go Ahead nog in Deventer, alle andere jeugdspelers van Go Ahead spelen in Hengelo namens de voetbalacademie. Als spelers de jeugdopleiding hebben afgerond zullen FC Twente en Heracles de eerste keuze hebben uit de talenten.

Vanaf seizoen 2009/2010 gaat de jeugdopleiding verder onder de naam Voetbalacademie F.C. Twente. De jeugd van Go Ahead speelt namens de voetbalacademie haar wedstrijden op Sportpark Zuiderlaan in Twello. De jeugd van Twente en Heracles spelen hun wedstrijden in Hengelo op het officiële FC Twente-trainingscentrum.

Met ingang van 2012 heeft de academie ook twee E-elftallen opgenomen. Het idee is om met deze pupillen ook in competitieverband te gaan spelen. De KNVB is bereid hier in Nederland meer ruimte voor te geven. Wel moet rekening worden gehouden met het feit dat FC Twente pas spelers vanaf 11 jaar in de jeugdopleiding mag opnemen. Middels het opnemen van E-elftallen kunnen jonge talentjes worden klaargestoomd voor de jeugdopleiding.

 

Waardering en tenues

 

In oktober 2003 kreeg de academie de volle waardering van vier sterren. Met een puntentotaal van 5.647 op basis van 83 criteria kreeg de academie opnieuw de volle waardering in juli 2009.

Het tenue van de academie was sinds het seizoen 2006/2007 een combinatie van de tenues van FC Twente en Heracles. Het shirt was zowel rood als zwart gestreept, terwijl de broeken en sokken rood waren. Vanaf seizoen 2010/2011 speelt de jeugd in Hengelo volledig in het rood van FC Twente. Aan het embleem is de notering ‘Voetbalacademie’ toegevoegd.

De jeugd in Twello speelde eerst in het rood/geel van Go Ahead Eagles. Sinds seizoen 2012/2013 spelen zij ook in het volledig rode tenue van FC Twente.

 

Prijzen

 

De voetbalacademie heeft al een aantal prijzen binnengehaald. Zo werd de voetbalacademie in 2008 uitgeroepen tot de beste jeugdopleiding.

In 2007 werd de A1 landskampioen en haalde het de Supercup binnen. In 2008 won A1 de Otten Cup, een door PSV georganiseerd toernooi voor A-junioren.

Ook B2 en D2 werden kampioen. B2 deed dat in 2007 in de Tweede Divisie. D2 werd eveneens in 2007 kampioen, maar zij werden dat van de Hoofdklasse.