Grolsch Veste

  • Bron: FCTtoday.nl
  • 02-03-12
  • Marijn van de Riet



DE GROLSCH VESTE

 

Sinds de eerste uitbreiding in 2008 van 13.250 naar 24.200 zitplaatsen, draagt het stadion van FC Twente de naam ‘Grolsch Veste’. Daarvoor was de naam het Arke Stadion, dat na ruim 40 jaar spelen in Stadion het Diekman werd geopend in 1998. Momenteel bedraagt de capaciteit 30.205 zitplaatsen.

 

1956 – 1998: van Stadion het Diekman naar het Arke StadionGrolsch Veste

Op 8 augustus 1956 speelde Sportclub Enschede haar eerste wedstrijd in Stadion het Diekman, dat met 3-0 gewonnen werd. Tot 1965 was deze club de bespeler van dit stadion, omdat in dat jaar Sportclub Enschede en Enschedese Boys fuseerden tot FC Twente. Vanaf 12 augustus 1965 speelde FC Twente in het Diekman, die dag werd tegen Aston Villa gelijkgespeeld (2-2).

Het hoogtepunt in toeschouwers werd bereikt op 3 november 1968, toen FC Twente van Ajax won met 5-1, voor de ogen van 26.500 toeschouwers. De laatste wedstrijd in het Diekman, op 22 april 1998, werd voor 10.000 toeschouwers gewonnen met 3-1 van sc Heerenveen. Op 10 mei 1998 verhuisde FC Twente voorgoed naar nieuw gebouwde het Arke Stadion, omdat het Diekman Stadion weinig animo had, waardoor de sfeer vaak te wensen over liet.

 

Het Arke Stadion en de eerste verbouwing: het ontstaan van de Grolsch Veste

Op 10 mei 1998 won FC Twente haar openingswedstrijd in het Arke Stadion met 3-0 van PSV. Dit was een competitiewedstrijd in de Eredivisie. Aanvankelijk bedroeg de capaciteit 13.500, welke later naar 13.250 zitplaatsen werd teruggebracht.

In de paar jaren voor 2008 nam het aantal supporters dat naar de wedstrijden van FC Twente wilde flink toe. Hierdoor besloot Joop Munsterman groen licht te geven voor de eerste uitbreiding van het Arke Stadion. De eerste helft van het stadion werd uitgebreid, door boven één lange en één korte zijde een tweede ring te bouwen. De capaciteit nam hierdoor toe naar 24.200 zitplaatsen. De hoofdtribune verplaatste naar de andere kant van het stadion. In september 2008 werd het verbouwde stadion in gebruik genomen en kreeg het een nieuwe naam, vernoemd naar de nieuwe hoofdsponsor van FC Twente: de Grolsch Veste is geboren.

 

Proost! Op de onneembare Grolsch Veste!

De eerste wedstrijd in de Grolsch Veste werd op 13 september 2008 een gelijkspel tussen FC Twente en NEC. De eindstand na 90 minuten spelen bedroeg 1-1. De officiële opening van de Grolsch Veste vond plaats op 29 januari 2009, waarbij de hoofdtribune werd vernoemd naar Cor Hilbrink, de eerste voorzitter van FC Twente.

De Grolsch Veste bleek een positieve impact te hebben op FC Twente, want het bleek uitzonderlijk moeilijk te zijn voor andere clubs om hier een overwinning te behalen. FC Twente verloor in het kampioensjaar in Eredivisie verband thuis geen 1 wedstrijd. Alleen in de Europa League was dat seizoen Fenerbahce te sterk (0-1) In 2010 werd zelfs voor het eerst in haar 45-jarig bestaan de landstitel veroverd. Hoofdsponsor Grolsch speelde hier op in, door tijdelijke, speciale bierglazenlijn te introduceren: de clubglazen. Vier clubs uit het oosten van het land kregen elk drie verschillende glazen, met daarop het logo van de club en een bekende uitspraak. Eén daarvan was: Proost! Op de onneembare Grolsch Veste!

 

De tweede uitbreiding van het stadion: het dakdrama

De volgende uitbreiding volgde in 2011, waarbij de andere korte zijde ook een tweede ring kreeg. Hierdoor kreeg de tweede ring een U-vorm. Joop Munsterman gaf begin 2009 al aan dat deze uitbreiding snel moest komen. Begin 2011 startten de verbouwingen, waarbij de totale capaciteit moest stijgen naar 30.250 zitplaatsen. Het uitvak verplaatste naar de tweede ring, waardoor ook van dit vak de capaciteit steeg.

De verbouwingen verliepen voorspoedig, ze liepen zelfs ruim voor op schema. Geen vuiltje aan de lucht dus, totdat het op 7 juli 2011 finaal mis gaat. Deze zomerse dag kreeg een koud en kil karakter, toen het dak van de korte zijde, waaraan werd gebouwd, instortte. Liefst 16 bouwvakkers werden bedolven onder het puin. Van deze 16 mensen kwam de hulp voor twee mensen te laat: twee jonge vaders moesten hun gezin achterlaten. Later onderzoek wees uit dat het bij de volgorde waarin de dakconstructie werd geplaatst, is misgegaan. Een vreselijk emotioneel drama dus, maar niet alleen emotioneel, het werd ook een financiële ramp. FC Twente kon haar eerste thuiswedstrijden, de voorrondes van de Champions League en later van de Europa League, niet afwerken in haar eigen stadion. Daarvoor werd uitgeweken naar het Gelredome in Arnhem. De eerste wedstrijd die FC Twente thuis in het vernieuwde stadion kon spelen, was de competitiewedstrijd tegen PSV (2-2) op 29 oktober 2011. Tot die tijd speelden de Tukkers ook wel in de Veste, maar nog niet met de nieuwe capaciteit. Dit leidde allemaal tot misgelopen inkomsten, laat staan dat de zwaar vertraagde verbouwing ook een kapitaal heeft gekost. De schade liep op tot in de miljoenen euro’s. Kortom, men moge dus stellen dat 7 juli 2011 een zwarte dag is uit de geschiedenis van FC Twente.

 

De Grolsch Veste: nu en straks

Momenteel kent de Grolsch Veste dus een capaciteit van 30.250. Bij bijna elke thuiswedstrijd is het stadion uitverkocht. Joop Munsterman heeft aangegeven in de toekomst het stadion uit te breiden naar een kleine 34.000 zitplaatsen, door de gracht te overkappen. Er liggen zelfs plannen om de laatste (lange) zijde te voorzien van een tweede en zelfs derde ring, waardoor de uiteindelijke capaciteit rond de 45.000 toeschouwers zal zijn. Dit maakt het organiseren van Europa League finales mogelijk. Deze uitbreiding zal naar verwachting in 2015 voltooid moeten zijn.