Vrouwenvoetbal

  • Bron: FCTtoday.nl
  • 28-01-12
  • Marijn van de Riet


FC TWENTE VROUWENELFTAL

 Vrouwen voetbal

Naast het succesvolle eerste herenelftal van FC Twente, kennen de tukkers ook een vrouwenelftal, die in de top van de eredivisie dames meedraait. De vrouwen van FC Twente doen al sinds de start van de eredivisie dames in 2007 mee op het hoogste niveau. Daarbij grepen ze één keer de landstitel, in 2011, en één keer de beker, in 2008. In seizoen 2011/2012 deden ze ook voor het eerst mee in Europees verband, maar dat avontuur werd direct in de eerste ronde alweer beëindigd.

 

Van oprichting tot nu: de resultaten in vogelvlucht

In 2006 kondigde FC Twente als eerste club in Nederland aan dat er een professionele vrouwentak in haar club zou worden ingesteld. Mary Kok-Willemsen werd aangesteld als manager Vrouwenvoetbal. Niet veel later liet de KNVB weten een eredivisie voor vrouwen op te zetten. Sinds de start van deze eredivisie, seizoen 2007/2008, doen de Twentse dames elk jaar mee.

In het eerste seizoen van de eredivisie deed FC Twente het aanvankelijk zeker niet onverdienstelijk. Ze stonden een tijdje aan kop, maar uiteindelijk werden ze ‘slechts’ vijfde (voorlaatste). Daarentegen wonnen ze in dat seizoen wel de beker, door in de finale de vrouwen van FC Utrecht te verslaan.

Tijdens het eerste seizoen werd er ook een jeugdopleiding voor vrouwen opgezet. In het tweede eredivisieseizoen kon FC Twente daar voor het eerst van profiteren. Mede door het vertrek van veel ervaren spelers, startten de Tukkers met een zeer jonge ploeg. Hierdoor wist FC Twente dit seizoen niet te overtuigen en werd het opnieuw vijfde (van de zeven).

Het derde seizoen, 2009/2010, ging beter. Lange tijd deden de dames mee om de derde plaats, maar ze werden uiteindelijk vierde. In de beker strandden de Twentse dames in de halve finale.

Seizoen 2010/2011 was FC Twente zeer gunstig gezind. Aanvankelijk begonnen de dames het seizoen matig met slechts één punt uit de eerste twee wedstrijden. Maar de stand zag er na dertien speelronden heel anders uit, want FC Twente ging toen aan kop. Die positie hebben ze de rest van het seizoen niet meer uit handen gegeven: de eerste landstitel was na 21 speelronden voor de vrouwelijke Tukkers een feit!

vrouwen voetbalHet winnen van de landstitel in 2011 gaat gepaard met Europees voetbal in seizoen 2011/2012. De dames van FC Twente mochten Nederland gaan vertegenwoordigen in de UEFA Women Champions League. Echter, dit avontuur was maar van korte duur, want ze werden er in de eerste ronde uitgeknikkerd door de Russische club Rossiyanka. Over twee wedstrijden werd het in totaal 3-0 voor de club uit Rusland. In competitieverband doen de vrouwen het ook niet slecht: op moment van het schrijven van dit artikel staat FC Twente na acht speelronden tweede, met slechts één punt achterstand op koploper ADO Den Haag.